Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

intro startpagina even voorstellen doelstellingen aanbod prijzen en contact kalender kijkworkshops Leerlijnen Zien is geloven? Tweemaal raak! Wereldoorlog I Horror Film & de wet film & technologie Basiscomponenten Setting Opening Verhaalstructuur Vertelstandpunten Film en realiteit Geluid 2 Beeldcompositie 2 Kleur 2 Camerabeweging 2 Licht 2 Montage 2 regisseurs in de kijker camerabeweging montage geluid kleur licht vertelstandpunten zien is geloven? Hitchcock Hitchcock & Hopper Scorsese Fellini Kubrick Oog op film Regisseurs Op maat? over de basiscomponenten over film en geluid over de start van een film over beeldcompositie over verhaalstructuren over film en kleur over vertelstandpunten over camerabewegingen 

Oog op film

film

S

tof

Sessie voorjaar 2018: verhaalstructuur/kleur KleurenblindOver film en kleurVoor filmanalyse lijkt het op het eerste gezicht een zeer dankbare combinatie. Toch is dat niet echt zo. Kleurensymboliek is immers nadrukkelijk aanwezig in alle visuele kunsten, maar de stap naar allerlei vormen van (over)interpretatie is vaak te klein. We kunnen dus best eerst even op zoek gaan naar een aantal eenvoudige en objectieve criteria in verband met kleur. Daarmee kunnen we vervolgens proberen zo efficiënt mogelijk te beschrijven wat we in een scène of tijdens verschillende scènes precies zien alvorens het kleurgebruik te linken aan het verhaal en een mogelijke interpretatie ervan. Na de pauze gaan we dan weer aan de slag met enkele praktische werkvormen en extra beeldmateriaal om deze kleurenanalyse verder uit te diepen in deze sessie van Oog op film, Kleurenblind.Deelnemen kost 55 euro (inclusief broodjesmaaltijd en drank)50 % korting voor studenten en 60-plussersInschrijven kan via filmstof@gmail.com Locatie: Theater Box - Pijndersstraat 16 - 9000 GentStart: 9u30 - einde: 16u00

Voorjaar 2018: herhaling verhaalstructuur/kleur 24 maart 2018 GentNajaar 2018: Costume design (nieuw)Voorjaar 2019: herhaling vertelstandpunten/camerabewegingNajaar 2019: De sprekende camera (deel 1): dialoog (nieuw)Voorjaar 2020: herhaling verhaalkennis/montageNajaar 2020: De sprekende camera (deel 2): actie (nieuw)

Verhalen op maat...?Over verhaalstructurenNet zoals een klassieke roman niet uit de losse pols geschreven wordt, is ook het schrijven van een filmscenario geen natte vingerwerk. Dat betekent dat wanneer we klassieke films ontleden, we in staat zijn herkenbare delen en zelfs steeds terugkerende structuren te ontdekken. Scènes, sequenties, acts, zijn dus woorden die deel uitmaken van de vaste terminologie van analytici en scenariogoeroes. Sommige van die theoretici steunen bovendien op één heiligmakend structuurprincipe. Zo zweert iemand als Syd Field bij de 3-actstructuur, ontdekt Kristin Thompson in vaak dezelfde films 4 acts en houdt Ger Beukenkamp het bij het cyclisch conflictmodel. Hoog tijd dus om door de bomen het bos te zoeken en enkele termen en structuurprincipes onder de loep te nemen. Hamvraag daarbij is natuurlijk wat het nut zou kunnen zijn van zulke structuren. Daarnaast gaan we natuurlijk na in hoeverre en op welke manier de kennis van dat alles ons kan helpen bij het ontleden van films in de klas.

Tweemaal per jaar biedt FilmStof een leidraad aan om in de klas analytisch met film aan de slag te gaan en de leerlingen attent te maken op de weloverwogen keuzes die filmmakers keer op keer maken. De nadruk ligt daarbij zowel op narratieve en vormelijke aspecten van een film (verhaalstructuur, vertelstandpunten, geluid, montage, fotografie...) als op de basiskennis van de filmhistorische context waarbinnen deze aspecten zich ontwikkeld hebben.Elke sessie staat volkomen op zichzelf en kan dus afzonderlijk gevolgd worden. Telkens worden daaraan specifieke opdrachten voor in de klas gekoppeld, met als doel het kritisch denken, de mediawijsheid en de esthetische bekwaamheid van de leerlingen te ontwikkelen en hen te stimuleren actief en kritisch om te gaan met de audiovisuele cultuur en kunst die hen omringt.

Nascholingsproject voor leerkrachten en geïnteresseerden.

Voorjaar 2016: herhaling basiscomponenten/geluid Najaar 2016: Setting (nieuw) Voorjaar 2017: herhaling opening/beeldcompositie Najaar 2017: Film en licht (nieuw)